En perfekt avslutning på nyårsmiddagen blir denna dessert: Hemlagad glass med vit choklad serverad med varma hjortron och knapriga kanderade salta mandlar. En garanterad succé!
recept & foto: maggie bergius
4 portioner
Du behöver:
5 dl vispbar havregrädde
1 burk kondenserad kokosmjölk
100 g vegansk vit choklad
225 g frysta hjortron
1 msk socker till hjortronen
3 msk socker till mandlarna
1 dl salta mandlar
60 g vegansk vit choklad
Gör så här:
1. Vispa grädden hårt med en elvisp. Häll ned den kondenserade kokosmjölken och vispa lite till.
2. Hacka chokladen grovt. Vänd ned den i smeten.
3. Häll smeten i en rektangulär bakform. Ställ den i frysen och låt stå i minst 6 timmar.
4. Innan du ska servera glassen värmer du hjortronen i en kastrull tillsammans med sockret.
5. Gör de kanderade mandlarna genom att hetta upp sockret i en liten stekpanna. Låt sockret sakta smälta tills det får en ljusbrun färg. Blanda hastigt ned mandlarna och rör runt. Ställ åt sidan och låt mandlarna svalna helt innan du hackar dem grovt.
6. Ta ut glassen ur frysen och skopa upp i ett dessertglas eller på en tallrik. Häll över de varma hjortronen och garnera med de hackade kanderade mandlarna och riven vit choklad. Njut!