Strävan efter balans mellan aktivitet och avkoppling är en svår nöt att knäcka. Att hitta de där små nycklarna som hjälper är centralt. Heta bad har alltid fungerat för mig, nu adderar jag härtill ljudet av en vibration och så länge den hörs vet jag att det parasympatiska nervsystemet och jag har kontakt.
av yvonne gull foto marcus sundström crépin
Det är lika bra att jag erkänner det på en gång, jag och Yasuragi har haft en lång relation. Vi har inte riktigt ”kilat stadigt” men jag har återkommit igen och igen. Jag har varit här ensam, med min man, med min familj, med mina vänner, med jobbet och på stor konferens. I början av december checkade MissVEGO in för att bada och jobba – med den tidning du läser just nu.
Under hösten har man här tagit fram ett co-working paket vilket kommer att bli vårt upplägg för dagen. Klockan närmar sig nio och vi konstaterar att vi behöver lite frukost innan tvagning. Om jag bara kort ska nämna något härifrån så är det faktiskt – missa inte chiagröten! Den är härligt len och godare än god. Vi går sedan nerför en lång gång som leder fram till badets entré.
Badintroduktion
Innan vi checkar in bjuds vi på en badintroduktion. Vi sitter ner och Kersti Olophsdotter med titeln Head of Brand som kan det mesta om det japanska badet berättar om det parasympatiska- och det sympatiska nervsystemet. Det är vårt parasympatiska system vi vill komma åt nu – det handlar om att komma ner i varv och hjälpa våra ofta överansträngda nervsystem. Att bada för att uppnå en lugnande effekt är inget nytt utan något som vi kan återfinna i många kulturer. I Japan badade man i naturligt varma källor redan på 800-talet. Vattnet här var mineralrikt och man valde källa utifrån behov. Det sägs att samurajerna gärna valde en källa med mineraler som var extra bra för sårläkning.
När introduktionen börjar lida mot sitt slut slår Kersti ett slag på en så kallad gongskål. Jag blundar, tonen når mig på ett sätt jag inte riktigt är beredd på. Ljudet vibrerar och tonen ligger kvar länge den är stark, sakta sakta letar den sig vidare. Häri hittar jag något. Vi beger oss in till badet.
Att bada på japanskt vis är lite annorlunda än att bada så som vi i Sverige vanligtvis badar. Här tvagar man sig för att bada – man ska vara ren när man stiger ner i det varma vattnet. Varje gång jag checkat in på Yasuragi har jag lärt mig något nytt denna gång är det att en av de två små handdukar jag fått med mig ska användas till att sitta på, på den lilla träpallen. De små detaljerna är självklara men många så det gäller att finna sin egen väg utan att addera några måsten. Att tvaga sig genom att ösa vatten över kroppen med träspannen och sedan långsamt och metodiskt tvätta sig tar tid – men är ett bra sätt att komma ner i varv. Stressen skrubbas bort.
Respektera din nästa
Innan det är dags för nästa anhalt i den badmanual vi nu ska följa ställer vi i ordning efter oss. Pallen på höjden, träspannen ovanpå, tvättlapparna i tvättkorgen. På japanska heter detta kizukai, och handlar om att man inte ska lämna spår efter sig och visa respekt för den som kommer efter. Ett tankesätt som med fördel kan appliceras i flera delar av livet. Häri knyter vi också an till estetiken – här på Yasuragi är färgskalan jordnära och materialen genuina, en avskalad estetik som lämnar plats för egna reflektioner och tankar.
Härefter är det 10 minuter i den varma källan inne i tvagningsrummet som står på schemat. Vattnet rinner och vi andas långsamt och djupt. Det är skönt att inte behöva tänka själv vi följer ritualen och går sedan vidare in i badet och letar upp det stora fotbadet. Härikring finns plats för många.
Det har blivit dags att svettas i torrbastun. När vi känner oss tillräckligt varma styr vi stegen mot den kalla källan. I instruktionen står det att vi ska gå i med bestämda steg så det gör vi. Uppfriskande minst sagt. Det pirrar i kroppen.
En ritual
Nästa anhalt är utomhuskällorna. Dessa har under åren blivit fler till antalet och byggts ut i etager. Vattnet ångar i kylan. Min absoluta favorittid att ligga ner just härute är på vintern då de höga tallarna visar upp sig i snöskrud. I instruktionen står att vi ska sluta ögonen och lyssna efter ljud. Samtal, vinden, vattnet, en båt som ger en lång signal. Sedan är det vår tur att bli någon annans samtal och plask. Här stannar vi tills vi är nöjda. Att upptäcka att nu är vi klara utan att bestämma tid i förväg är också intressant. Ritualen har tio steg och vi är nu halvvägs.
Efter att vi åter gått in svettas vi på nytt denna gång i ångbastun, vilar i sovbastun, bubblar i kolsyrebadet och badar i det stora badet. Avslutningsvis ännu ett dopp i den kalla källan. Klockan har slagit lunch.
Att ha en plan, att veta vad som är nästa steg – det ger en känsla av trygghet och kontroll. När vi äter pratar vi en stund om stresshormonerna – om hur de kan vara bra då vi ska prestera. Lite som jägaren som behöver fånga sitt byte men sedan måste backa tillbaka och hämta kraft. Samtidigt är vikten av att kunna smeka det parasympatiska systemet medhårs allt viktigare det är nämligen då som oxytocinet kopplar in – det berusande glädjesystemet som vi upplever extra starkt då vi är förälskade. Små trix att komma ner i varv kan handla om att hitta sin andning, att andas medvetet, att bada varmt och att få massage. Men om jag nu skulle boka en behandling under min dag härute när ska den ske under dagen för bäst effekt frågar jag Kersti:
Det kan vara bra att hinna bada innan för att vara redo för behandling. För många är det lättare att slappna av efter ett bad och då blir massagen djupare.
För den som vill sova extra gott kan behandlingen även med fördel vara placerad i slutet av dagen. Åter till det där med klangen från gongen.
– Klangskålen under badintroduktionen är en påminnelse om att återkommande ge sig själv återhämtning. Liksom klangen kan ett besök på Yasuragi slå an en ton inom dig där du känner ditt inre lugn, så ska du lyssna till den tonen. När du inte hör den är det dags att hitta ett sätt som du kan koppla av på, säger Kersti.
Att komma tillbaka till Yasuragi kan vara ett alternativ – men det kan också vara att gå ut i skogen eller bara stänga av mobilen, sätta sig bekvämt och bara andas djupt och långsamt.
Vi fortsätter dagen med att jobba. Det känns som ett bra upplägg. Vi har en hel del att ta oss igenom. På något vis känns det som att vi är mer fokuserade. Och jag förstår verkligen det här med att bada först – jobba sedan. Många företag brukar vilja göra i omvänd ordning, men då får man inte riktigt samma effekt, den så kallade Yasuragieffekten – som vi nu hoppas ska lysa igenom i MissVEGO.
Den där vibrationen
Några dagar senare börjar slager-dängan Bra vibrationer spelas i mitt huvud. ”Varje gång du tar min hand i din och varje gång du ler. Så får jag bra vibrationer som kan leda till nå´t mycke mer och jag tror att kärleken är på väg – med stora steg.” Först fattar jag ingenting men sedan går det upp för mig. Det är den där vibrationen från gongen – den är fortfarande med mig och signalerar att jag fortfarande har kontakt med mitt parasympatiska nervsystem. Det känns lite knäppt men samtidigt viktigt. Jag tänker på balans, att hitta ett sätt att både vara aktiv och redo att kunna prestera, men att sedan också kunna dra mig tillbaka och reflektera. Det är en ekvation som inte har en färdig formula utan det handlar om att hitta sin egen och att vara redo att möta den. För mig har bad alltid varit en del häri, varma eller kalla bad, bubblande eller stilla. Jag älskar att bada när vattnet omfamnar mig – ja då får i alla fall jag bra vibrationer.
2 system för stressreglering
Det parasympatiska nervsystemet
För att vi ska kunna varva ner och återhämta oss behöver det parasympatiska systemet aktiveras. Det här är systemet som är mest aktivt när vi vilar! Men utmaningen är att ge kroppen klartecken för att det parasympatiska systemet ska tillåtas aktiveras – du måste helt enkelt släppa alla tankar på problem och måsten.
Att stimulera den så kallade Vagusnerven, kroppens störst nerv som är en signalväg mellan hjärnan och de inre organen kan vara en del i att aktivera systemet. Vagusnerven stimuleras av bland annat andning, massage, fasta, träning samt av varma och kalla bad tillika av sex, skratt och sång.
Det sympatiska nervsystemet
Vid fara gör det sympatiska nervsystemet sig redo för att agera. Stresshormoner som kortisol, noradrenalin och adrenalin skickas ut i blodet och vi blir redo att försvara oss. Det här är systemet som aktiveras när vi behöver mer kraft och är stressade. Till viss mån är vi skapta för att hantera stress men blir stresspåslaget långvarigt utan tid för återhämtning riskerar vi att bli sjuka. Vi får värk, infektioner och sömnsvårigheter, blir nedstämda och utmattade. Vi måste aktivera det parasympatiska nervsystemet för att komma i balans igen.
Upplev Yasuragi
Vet du om att du vill komma ofta då är ett badkort på Yasuragi ett riktigt bra alternativ. Annars går det att boka ett spapaket över dagen – dag- eller kvällstid. Vill du stanna längre är en övernattning det som gäller. Ett tips är att boka till komma tidigt eller checka ut sent – då kan du verkligen maximera Yasuragi-effekten.
Är du trött på hemmakontoret – checka in en dag för en co-work-ingdag för att maxa både avslappning och kreativitet!