Fira fettisdagen med hembakade veganska semlor. Här bjuder Maggies skafferi på ett smarrigt recept – vegan style så klart!
RECEPT & FOTO: MAGGIE BERGIUS
10 st veganska semlor
Du behöver:
75 g växtbaserat smör
25 g jäst
2 dl havremjölk
0,5 dl strösocker
5,5 dl vetemjöl
1 tsk kardemummakärnor, stötta
2 krm salt
Mandelmassa:
200 g mandlar
200 g florsocker
0,5 dl havregrädde
0,5 – 1 dl vatten
3 dl vispbar havregrädde
1 tsk socker
florsocker till garnering
Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och låt allt bli fingervarmt, ca 37 grader. Smula ned jästen i en bunke. Rör ut jästen i degvätskan. Tillsätt sockret och blanda tills det löst sig. Tillsätt mjöl, stött kardemumma och salt. Knåda degen smidig tills den släpper från bunkens kanter.
2. Låt degen jäsa under bakduk i 40 min.
3. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den en stund och dela den i 10 bitar. Rulla varje bit till en boll. Lägg bullarna på en bakplåt med ett bakplåtspapper på. Täck dem med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 200 – 225 grader.
4. När bullarna jäst klart, in med dem i ugnen och grädda i ca 10 min tills de fått lite färg. Ta ut bullarna och låt dem svalna helt innan du gör semlorna.
5. Under tiden gör du mandelmassan. Rosta mandlarna i en väl rengjord stekpanna på medelvärme. Lägg dem i en mixer och mixa till ett mjöl. Tillsätt resten av ingredienserna och fortsätt mixa tills du har en mandelmassa.
6. Vispa grädden hårt.
7. Skär av toppen på varje bulle så du får ett lock. Fördela mandelmassan i bullarna. Spritsa eller klicka ut vispad grädde på bullarna och lägg på locken. Pudra florsocker över. Klart!