Denna italienska dessert består av en mängd härliga smaker från marsalavin, kaffe och kakao tillsammans med en len och frisk ostkräm. Den gör verkligen skäl för namnet ”Tiramisù”, vilket på svenska betyder ”pigga upp mig”.
recept & foto: maggies skafferi
4 portioner
Kakbotten:
2,75 dl mjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver
¼ tsk bikarbonat
¼ tsk vaniljpulver
1 nypa salt
1,5 dl havremjölk
2 msk solrosolja
0,5 msk äppelcidervinäger
0,5 msk mjölkfritt margarin till formen
ströbröd till formen
Fyllning:
1 dl marsalavin eller rom
1 dl kallt bryggt kaffe
0,5 msk kakao
0,5 tsk vaniljpulver
225 ml vispbar havregrädde
125 ml vegansk färskost, liknande Philadelphiaost i konsistens och smak
rivet skal från en apelsin
2 msk florsocker
kakao att pudra formen med och att garnera med
Gör så här:
1. Börja med att göra kakbotten. Sätt ugnen på 170 grader varmluft. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Blanda havremjölk, olja och vinäger i en annan bunke. Häll blandningen i bunken med de torra ingredienserna och vispa snabbt ihop till en slät smet. Vispa inte för länge. Smörj och häll ströbröd i en avlång bakform, ca 11 x 35 cm. Häll i smeten och ställ in i mitten av ugnen. Grädda kakan i 15 min. Känn efter med en provsticka att kakan är helt torr i mitten innan du tar ut den ur ugnen.
2. När kakan svalnat helt, blanda marsalavin, kaffe, kakao och vaniljpulver i en skål. Vispa grädden hårt. Fortsätt att vispa medan du tillsätter färskost, apelsinskal och florsocker. Pudra kakao i en form, ca 14 x 19 cm och minst 6 cm hög. Skär kakbotten på tvären i 16 avlånga bitar, Doppa åtta av kakbitarna hastigt i vin- och kaffeblandningen och lägg dem tätt ihop i formen. Bred över lite mer än hälften av grädd- och ostblandningen.Doppa de resterande kakbitarna i vin- och kaffeblandningen och lägg dem i formen. Se till så all vätska används. Bred över resten av grädd- och ostblandningen. Pudra över kakao.
3. Ställ in Tiramisun i kylen ett par timmar, gärna över natten så den får sätta sig. Servera och njut!