En soppa gjord på höstens skörd av rotfrukter och potatis. Dessa rostas innan de kokas för att få en fylligare smak. Till soppan serveras smulad fetaost och brödkrutonger med smak av rosmarin. Värmande och gott!
recept & foto: maggies skafferi
Du behöver:
2 stora potatisar
2 morötter
2 palsternackor
2 gulbetor
30 g rotselleri
3 vitlöksklyftor, skalade
0,5 dl olivolja
salt och peppar
0,5 medelstor purjolök
2 msk olivolja
1 liten kvist rosmarin, hackad
0,5 tsk milt paprikapulver
4,5 dl vatten
3 msk grönsaksfond
1 dl torrt vitt vin
1,5 dl havregrädde
salt och peppar
Brödkrutonger:
4 skivor surdegsbröd eller vitt bröd
2 msk olivolja
1 liten kvist rosmarin, hackad
Garnering:
150 g vegansk fetaost
rosmarinkvistar
nymald svartpeppar
salt
Gör så här:
1. Skala potatisen, rotfrukterna och vitlöken. Dela potatisen och rotfrukterna i bitar. Hacka vitlöken grovt.
2. Lägg allt på en ugnsplåt. Ringla över olivoljan. Salta och peppra. Rosta mitt i ugnen i 180 grader i cirka 35 minuter tills potatisen och rotfrukterna blivit mjuka.
3. Under tiden skivar du purjolöken och steker den mjuk i oljan i en stor gryta tillsammans med rosmarin och paprikapulver. Häll i vatten, grönsaksfond och vin. Lägg i de rostade potatisarna, rotfrukterna och vitlöken och låt allt få ett uppkok. Låt koka på svag värme i cirka 5 minuter.
4. Mixa soppan slät. Tillsätt havregrädde och smaka av med salt och peppar.
5. Gör brödkrutongerna genom att skära brödet i tärningar, cirka 1,5 x 1,5 cm. Stek dem gyllenbruna i oljan. Tillsätt rosmarin mot slutet av stekningen.
6. Servera soppan med brödkrutonger och smulad fetaost. Lägg på en rosmarinkvist. Vrid över nymalen svartpeppar och strö över flingsalt. Klart!