Denna veganska pistagekaka är lika god som den ser ut! Full av nötiga smaker från pistagekärnor, frisk citron och aromatisk kardemumma – toppad med en härligt tjock citronglasyr!
Recept & foto: Romy London
50 min | 8 portioner
Du behöver:
250 g vetemjöl
180 g gyllene råsocker
2 tsk bakpulver
0,25 tsk fint havssalt
0,25 tsk vaniljpulver
0,25 tsk malen kardemumma
100 g grovt hackade pistagenötter
1 burk osaltat kikärtsspad (vätskan från en burk)
2 msk citronsaft
1 msk citronskal
130 ml rapsolja
120 ml kokosyoghurt
1 msk äppelcidervinäger
Till glasyren:
florsocker
citronsaft
vaniljextrakt
Gör så här:
1. Börja med att förvärma ugnen till 180°C.
2. Blanda i en stor skål: mjöl, råsocker, bakpulver, havssalt, vaniljpulver, kardemumma och grovhackade pistagekärnor.
3. I en annan skål, vispa kikärtsspadet med elvisp tills det bildar styva toppar. Tillsätt sedan citronsaft, citronskal, rapsolja, kokosyoghurt och äppelcidervinäger till blandningen.
4. Sikta ner de torra ingredienserna i kikärtblandningen och vik in dem med en spatel tills du får en jämn smet.
5. Häll smeten i en smord och klädd bröform och baka i mitten av ugnen i 30-35 minuter.
6. När en tandpetare kommer ut ren, ta ut kakan från ugnen och låt den svalna i minst 45 minuter.
7. Toppa kakan med glasyren gjord av florsocker, citronsaft och vaniljextrakt.