Finns banana split på dessertmenyn – då beställer man det. Det här är inget undantag: finns banana split-bowl i kokboken – då lagar man det. Den kokosstekta bananen gör här under för smaklökarna tillsammans med kakaorostad granola. Vi skulle till och med våga hävda att bowlsvarianten är godare än originalet!
Recept: Emmy och Evelina Hammelfelt (foodgeekz.se) foto & retusch: evelina hammelfelt, elin rolfsdotter
2 portioner | 25 minuter
Du behöver:
2 dl glutenfria havregryn
4 dl osötad kokosmjölk
2 tsk kanel
en nypa salt
Toppings:
2 st bananer
2 msk agavesirap
2 msk kokosolja
1 msk chiafrön
2 msk pekannötter
4 msk kakaorostad granola
Gör så här:
1. Skölj havregryn i kallt vatten i en kastrull. Sila sedan bort vattnet och lämna enbart gryn kvar i kastrullen.
2. Tillsätt kokosmjölk, havregryn, kanel och salt. Koka upp underomrörning på låg värme tills den får en krämig konsistens. Det tar ungefär 5 minuter.
3. Skiva bananerna på längden. Stek på hög värme med kärnsidan nedåt i kokosolja och agavesirap. Vänd på bananen efter ca 1 minut så att den får en karamelliserad yta hela vägen runt.
4. Strö chiafrön över bananerna i pannan och vänd runt dem så att fröna fastnar. Hacka pekannötter grovt.
5. Fördela gröten i skålar och toppa med chiastekt banan, pekannötter och kakaorostad granola. Servera!