Tångkaviar med en twist av krispiga jordärtskocksskal fyllda med len vegansk crème fraiche, tångkaviar och dill blir garanterat en ny favorit för nyårsmenyn. Med det rätta bubblet till kan det inte annat bli än succé!
RECEPT & STYLING: CLARA GILLOW THORSÉN FOTO: MADS NORDVIG BORUP
4 portioner | 1,5 timme
Du behöver:
500 gram jordärtskockor
1 liter neutral olja till fritering
1 msk citronzest
1,5 dl vegansk crème fraiche
1 burk tångkaviar
1 dl plockad dill
0,5 tsk svartpeppar
0,5 tsk salt
Gör så här:
1. Lägg ut jordärtskockor på en ugnsplåt och baka mjuka i ugnen, cirka 1 timme. Dela jordärtskockorna och gröp ur ”innehållet” försiktigt, så skalet bibehålls helt.
2. Spara jordärtskockornas innehåll och hacka grovt. Blanda med en nypa flingsalt och citronzest, och ställ åt sidan.
3. Värm upp den neutrala oljan i en tjockbottnad kastrull. Använd gärna en termometer för att kontrollera temperaturen, oljan ska gärna ligga runt 180 grader. Fritera skalen ordentligt tills de är gyllenbruna och krispiga. Ta upp med en hålslev och låt droppa av på papper och salta medan de är varma.
4. Fyll skalen med den hackade jordärtskocksfyllningen. Spritsa ut vegansk crème fraiche, toppa med tångkaviar och nyplockad dill.
Vegansk nyårsmeny:
Snacks: Jordärtskocksnacks med tångkaviar
Förrätt: Bakad rotselleri med vitvinssås
Varmrätt: Rostad blomkål, tryffelkroketter, syrade kålrabbiknyten och vegansk rödvinssås
Dessert: Citrontarte med vegansk maräng