En ljuvlig start på kvällens bjudning! Servera rotselleri som förrätt på ett annorlunda vis. Rotsellerin är tillberedd på likande sätt som en pilgrimsmussla – den har en spännande utsida, men med mjuk insida och en liten kärna kvar i mitten för tuggmotstånd. Serveras med vegansk vitvinssås, rustikt surdegsbröd och gott sällskap!
RECEPT & STYLING: CLARA GILLOW THORSÉN FOTO: MADS NORDVIG BORUP
4 portioner | 40 minuter
Du behöver:
2 schalottenlökar
20 gram veganskt smör
2 dl veganskt vitt vin
1 dl god grönsaksbuljong
3 dl vegansk grädde
1 rotselleri
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
En kvist timjan
3 dl vatten
1 tsk salt
1 dl av dina favoritsskott eller groddar
Eventuellt rostad surdegsbaguette
Gör så här:
Vegansk vitvinssås: Finhacka schalottenlöken och fräs glansig i veganskt smör. Tillsätt vitt vin, buljong och vegansk grädde. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt såsen sjuka cirka 25 minuter och sila sedan av. Spräck gärna med en grön örtolja, till exempel dill eller persiljeolja.
Bakad rotselleri: Skär rotsellerin I skivor, cirka 1 cm styck. Använd en stansring för att skära ut små runda rotsellericirklar. Bryn hårt i en stekpanna tillsammans med olivolja, timjan och några krossade vitlöksklyftor. Bryn rotsellerin till de får färg eller använd en brännare för att få en rostad yta och grillad smak. Häll lite vatten och salt i pannan och tillaga färdigt, cirka 2-5 minuter, de ska vara mjuka men ha en liten kärna i mitten.
Servering: Tranchera rotsellerin i tunna skivor och häll över vitvinssåsen. Pynta med skott eller groddar och färskmald svartpeppar. Servera gärna med ett gott surdegsbröd!
Vegansk nyårsmeny:
Snacks: Jordärtskocksnacks med tångkaviar
Förrätt: Bakad rotselleri med vitvinssås
Varmrätt: Rostad blomkål, tryffelkroketter, syrade kålrabbiknyten och vegansk rödvinssås
Dessert: Citrontarte med vegansk maräng