Låt halloweenmiddagens efterrätt stå i fokus, MissVEGOs matkreatör Clara Gillow Thorsén bjuder på vegansk kaka med pumpa i smeten och glasyr som påminner om ett passande spindelnät.
RECEPT & FOTO: CLARA GILLOW THORSÉN
Tid: 1 timme
Ugntid: Baka kakan i varmluftsugn, 185 grader, cirka 50 minuter
Du behöver:
4 dl vetemjöl
1 msk kanel
0,5 msk ingefära
1 tsk nymalda kardemummakärnor
1 msk bakpulver
0,5 tsk salt
2 dl riven pumpa
1 dl riven morot
1 st apelsin
1,5 dl socker
1 dl havregrädde
1 dl rapsolja
Glasyr:
4 dl florsocker
4 msk vatten
1 tsk citronsaft
Gör så här:
Pumpakaka:
1. Blanda alla torra ingredienser. Riv pumpa och morot fint och blanda med zest från en apelsin.
2. Vänd ner de torra ingredienserna i en skål med grädde och olja. Vänd till sist ner pumpa-och morotsblandningen.
3. Smörj formen med vegetabiliskt smör och häll i smeten.
4. Grädda kakan i formen ca 40- 50 minuter eller tills den är genomgräddad- prova att känn efter med en sticka. Låt kakan svalna.
Glasyr:
Blanda florsocker med vatten och citron tills det blir en len, trögflytande glasyr.
Tips: Pynta dina höstkakor med siraprostade pumpakärnor, valnötter eller kanderad pumpa.