Späda, gröna ärtor hör våren till och tillsammans med vispad grädde och mousserande vin blir denna soppa en festlig start på en vegansk vårmenyn.
recept & foto: maggie bergius
Crème Ninonsoppa på gröna ärtor med grädde och mousserande vin
4 portioner
Du behöver:
2 vårlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk växtbaserat smör
500 g frysta gröna ärtor
2 grönsaksbuljongtärningar
5 dl vatten
3 dl vispbar havregädde
2 msk citronsaft
torrt mousserande vin, exempelvis lite Crémant de Bourgogne
salt och peppar
Gör så här:
Ansa och hacka vårlöken och vitlöken. Fräs löken i smöret i en gryta. Tillsätt ärtorna, buljongtärningar och vatten. Låt allt få ett uppkok och sjud i cirka 5 minuter. Tillsätt 1,5 dl grädde och mixa soppan slät. Pressa ned citronsaften. Salta och peppra efter smak och häll upp soppan i tallrikar. Vispa den resterande grädden hårt och toppa soppan med en klick. Precis vid servering häller du över några msk mousserande vin och garnerar med ärtskott. Voilá!