En mustig och smakrik gryta med olika sorters svamp, morötter och syltlök. Som alla grytor så lagas den med fördel dagen innan den ska ätas för att smakerna ska utveckla sig ännu mer.
recept & foto: maggie bergius
4 portioner
Du behöver:
450 g blandad svamp,
exempelvis kastanjechampinjoner, ostronskivling, shitake och portabello
1 msk olja
2– 3 vitlöksklyftor
2 medelstora morötter
1,5 dl rött vin
1,5 msk Maizena
3,5 dl vatten
1,5 msk tomatpuré
3 msk grönsaksfond
1 msk japansk soja
1,5 tsk socker
4 lagerblad
1 tsk torkad timjan
svart- och vitpeppar
280 g Oumph! Pulled BBQ chunks
1 msk olja
150 g picklad silverlök på burk
salt och peppar
några färska timjankvistar
1 näve färsk persilja
Gör så här:
1. Rengör svampen noga och skär bort den nedersta delen av foten. Skär svampen i mindre bitar.
2. Hetta upp oljan i en gryta. Fräs svampen tillsammans med vitlöken som du hackat fint.
3. Skala och skär morötterna i mindre bitar, lägg dem i grytan.
4. Blanda vinet med Maizenan i ett glas. Häll över vin, vatten, tomatpuré, grönsaksfond, soja och socker i grytan. Tillsätt kryddorna. Låt grytan småputtra på låg värme tills morötterna blivit mjuka, ca 15 min.
5. Stek Oumph!-bitarna i 1 msk olja på medelvärme i en stekpanna. Lägg bitarna i grytan tillsammans med syltlöken och låt allt småkoka i ca 5 min till. Smaka av med salt och peppar.
6. Garnera med timjankvistar och klippt persilja. Servera Boeuf bourguignonen med ris, matvete eller Pommes Duchesse.