Bao är ett taiwanesiskt fluffigt bröd som ångas och kan fyllas med lite allt möjligt. Det går att hitta i frysdisken i välsorterade affärer eller i östasiatiska butiker. I just den här rätten går det att byta ut bao mot baguette om det inte går att få tag i. Den saltsega tofun som ska läggas i bröden är något av ett måste att testa om man har bilden av att tofu är mjukt och svampigt.
Recept & foto: Annie Månsson
4 portioner | 30–40 minuter
Saltseg tofu:
400 g tofu
3 msk neutral rapsolja
2 msk sesamolja
4 vitlöksklyftor
1 dl japansk soja
Tillbehör:
1-2 dl syrlig rödkål
1 dl majonnäs
1 tsk sambal oelek
0,5 gurka
0,5 dl jordnötter
2 salladslökar
8-12 små frysta
baobröd eller 500 g ugnsbaguette
Gör så här:
1. Förbered syrlig rödkål.
2. Skär tofu i 3 millimeter tunna skivor. Pressa vätskan ur skivorna med hushållspapper. Stek i omgångar på hög värme i rapsolja tills de får rejält med stekyta på båda sidorna och nästan blir hårda, det tar runt 5 minuter per omgång. Stäng av plattan när alla bitar är klara och låt svalna något. Under tiden som tofun steker: blanda sesamolja, skalade och finhackade vitlöksklyftor och soja. Ös tillbaka alla tofubitar i pannan och fyll på med marinaden. Sätt på svag värme och låt marinaden puttra in under ungefär 7 minuter. Vänd på bitarna så att alla får marinad på sig.
3. Blanda majonnäs med sambal oelek. Skär gurka i stavar och finhacka jordnötter och salladslök.
4. Ånga baobröd enligt instruktionerna på förpackningen eller värm ugnsbaguette.
5. Bred majonnäs på bröden och fyll dem med tofu, röd-kål, gurka, jordnötter och salladslök.
Syrlig rödkål
100 g rödkål
(ca 1/8 litet huvud)
1 krm salt
1 tsk socker
1,5 msk vitvins- eller risvinäger
Gör så här:
Strimla rödkål så tunt som möjligt, gärna med osthyvel/mandolin. Strö över salt och socker och häll vinäger över rödkålen. Arbeta in med händerna. Låt stå och dra ett tag. Rödkålen håller minst en vecka i kylen i en försluten behållare.
Vegokäk – lättlagade middagar
Av Annie Månsson, Bokförlaget Semic
Följ Annie på:
@vegokak
www.vegokak.se