Variation på höstsvamp, bakad gul lök, potatis & citron- och muskotdipp

Det här är en trevlig start på höstdagarna. De första svamparna kan man inte få nog av tillsammans med denna oemotståndliga veganska dipp!

Recept & foto: Clara Gillow Thorsén

4 portioner | 60 minuter

Du behöver:

600 gram potatis
1 kvist rosmarin
2 vitlöksklyftor
2 silverlök

2 msk aquafaba (kikärtsspad)
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk citronzest
1 liten vitlöksklyfta
0,5 tsk riven muskotnöt
2 dl rapsolja
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar

500 gram kungsmussling
500 gram ostronskivling
150 gram nameko olja till fritering
1 tsk salt
0,5 dl färsk dragon

Potatis & lök:

Lägg de små potatisarna på en plåt och rosta i ugnen på ca 220 grader tillsammans med rosmarin och 2 krossade vitlöksklyftor. Dela de gula lökarna och lägg på en plåt. Pensla med lite olivolja. Baka av i ugnen cirka 180 grader i 15 minuter eller tills den har mjuknat.

Citron- och muskotdip:

Blanda aquafaba, dijonsenap, vitvinsvinäger, citronzest, riven vitlök, finriven muskotnöt och rapsolja i en hög och smal skål. Sätt en stavmixer i botten av skålen och lyft den långsamt upp medans den kör på maxhastighet. Smaka av med salt och svartpeppar. Ställ i kylskåpet.

Svamp:

Dela svamparna i två och skär några snitt i svampen. Låt kastanjechampinjonen vara hel. Pensla båda svamparna med olja och stek ordentligt på hög värme tills den fått en krispig yta men har tuggmotståndet kvar. Salta lätt efteråt. Fritera namenkon i olja vid 175 grader, tills den är gyllenbrun och krispig. Låt droppa av på ett papper och salta lätt.

Servering:

Servera den stekta svampen tillsammans med potatisen, den bakade löken och krämiga citron- och muskotdippen. Toppa med friterad nameko, nymald svartpeppar och färsk dragon!

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!