Det här är en trevlig start på höstdagarna. De första svamparna kan man inte få nog av tillsammans med denna oemotståndliga veganska dipp!
Recept & foto: Clara Gillow Thorsén
4 portioner | 60 minuter
Du behöver:
600 gram potatis
1 kvist rosmarin
2 vitlöksklyftor
2 silverlök
2 msk aquafaba (kikärtsspad)
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk citronzest
1 liten vitlöksklyfta
0,5 tsk riven muskotnöt
2 dl rapsolja
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
500 gram kungsmussling
500 gram ostronskivling
150 gram nameko olja till fritering
1 tsk salt
0,5 dl färsk dragon
Potatis & lök:
Lägg de små potatisarna på en plåt och rosta i ugnen på ca 220 grader tillsammans med rosmarin och 2 krossade vitlöksklyftor. Dela de gula lökarna och lägg på en plåt. Pensla med lite olivolja. Baka av i ugnen cirka 180 grader i 15 minuter eller tills den har mjuknat.
Citron- och muskotdip:
Blanda aquafaba, dijonsenap, vitvinsvinäger, citronzest, riven vitlök, finriven muskotnöt och rapsolja i en hög och smal skål. Sätt en stavmixer i botten av skålen och lyft den långsamt upp medans den kör på maxhastighet. Smaka av med salt och svartpeppar. Ställ i kylskåpet.
Svamp:
Dela svamparna i två och skär några snitt i svampen. Låt kastanjechampinjonen vara hel. Pensla båda svamparna med olja och stek ordentligt på hög värme tills den fått en krispig yta men har tuggmotståndet kvar. Salta lätt efteråt. Fritera namenkon i olja vid 175 grader, tills den är gyllenbrun och krispig. Låt droppa av på ett papper och salta lätt.
Servering:
Servera den stekta svampen tillsammans med potatisen, den bakade löken och krämiga citron- och muskotdippen. Toppa med friterad nameko, nymald svartpeppar och färsk dragon!