Försommarens huvudrätt består av ugnsbakad rotselleri med grillad sparris. På toppen krispiga ärtskott och hasselnötter. Till det serveras en ljuvligt len potatiscrème!
recept & foto: maggie bergius
Ugnsbakad rotselleri med grillad sparris, ärtskott, hasselnötter och potatiscrème
4 portioner
Du behöver:
1 stor rotselleri
4 vitlöksklyftor med skalet kvar
olivolja
timjankvistar
flingsalt och nymald svartpeppar
Potatiscrème:
16 mellanstora potatisar
1,5 dl havrefraîche
25 g växtbaserat smör
salt och nymald vitpeppar
Grillad sparris:
2 knippen färsk sparris
1 msk olivolja
flingsalt
Garnering:
0,75 dl hasselnötter,
hackade
ärtskott
timjankvistar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader. Skala och ansa rotsellerin. Skär den i klyftor eller 2 cm tjocka skivor. Dela vitlöksklyftorna på hälften. Lägg rotsellerin i en ugnssäker form. Lägg vitlöken på och ringla över olivolja. Lägg på några timjankvistar och salta och peppra.
2. Baka i mitten av ugnen i cirka 20–30 minuter. Känn efter med en provsticka att rotsellerin är klar innan du tar ut den. Den ska vara mjuk. Under tiden rotsellerin bakas, gör du potatiscrèmen. Skala och koka potatisen mjuk, cirka 20 minuter. Häll av vattnet och tillsätt havrefraîche och smör. Mixa allt till en slät crème. Smaka av med salt och peppar.
3. Skär av en bit på den nedre delen av sparrisen. Pensla sparrisen med olja och grilla den lätt på en grillpanna eller stek den i en stekpanna. Salta. Lägg upp potatiscrème, rotselleri och sparris på tallrikar. Strö hackade hasselnötter över och garnera med ärtskott och timjankvistar. Klart!