Ramen är den perfekta rätten för att minska matsvinn och samtidigt vara snäll mot plånboken. Spara skal från grönsaker och frys in, för att sedan tillsätta i din egna grönsaksbuljong. Använd gärna överblivna grönsaker som bas eller topping i din ramen.
RECEPT & FOTO: CLARA GILLOW THORSÉN
Du behöver:
Ramenbuljong
2 st vitlöksklyftor
2 msk ingefära
1 tsk sichuanpeppar
1 L grönsaksbuljong av god kvalité (gärna egengjord på grönsaker och skal som annars skulle blivit matsvinn)
1 L vatten
2 msk miso
2 msk jordnötssmör
1 dl soja
2 tsk sesamolja
Topping:
Svartkål eller annan kålsort
2 st gul lök
2 st majskolvar
4 st morötter i blandade färger
3 st salladslökar
400 g tofu
Veganska eller vegetariska nudlar
2 ark nori
Koriander
Gör så här:
Ramenbuljong:
Finhacka vitlök och ingefära. Värm en djup kastrull med olja. Fräs vitlök, ingefära och sichuanpeppar glansig. Häll i grönsaksbuljong och vatten och låt sjuda med ingefäran och vitlöken. Tillsätt miso, jordnötssmör och soja. Smaka av med sesamolja och låt sjuda på svag värme. Sila av innan servering.
Topping:
Hacka svartkål grovt. Koka majskolvar och vänd sedan majsen hastigt på en varm grillpanna så de får en grillad och djup smak. Skär morot fint i juliennestavar och salladslök tunt. Lägg gärna i isvatten så de krullar sig fint. Skär tofu i tärningar, stek lätt i olja eller marinera som de är i soja.
Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
Servering:
Fördela grönsakerna och kokta nudlar i djupa skålar. Häll över den varma buljongen. Toppa med salladslök, nori och färsk koriander.