Att bara ha många följare och en engagerad målgrupp var inte nog. Therése ville mer, ändrade sitt eget liv och blev viktig på riktigt. Idag är hennes fokus på ett mer hållbart liv, mitt i naturen tillsammans med djuren. En nystartad stiftelse står nu högst på hennes agenda.
av: monika agorelius Foto: jessica sidenros & gabriel liljevall
Therése Lindgren har länge varit en av Sveriges främsta sociala medier-influencers. Nu väljer hon att lägga ned sin populära YouTube-kanal för att fokusera på den nystartade stiftelsen Svenska Djurfonden. Stiftelsens ändamål är att verka för och stödja främjandet av djur och dess livsvillkor. Dessutom är Therése högaktuell med boken Viktigt på riktigt som ges ut i samarbete med Naturskyddsföreningen. I boken får vi följa Therése i hennes strävan efter att leva ett liv som är mer skonsamt för vår planet.
– I årets bok vill vi sätta fokus på att det faktiskt inte är så svårt att ställa om till en mer hållbar livsstil, säger Beatrice Rindevall som är ordförande i Naturskyddsföreningen. Vi hoppas att vi med den här boken kan inspirera människor att göra mer hållbara val och att det inte alls behöver betyda ett sämre eller torftigare liv. I Therése Lindgren ser vi en person som vill göra rätt och vi hoppas att hennes tankar och resa ska inspirera andra.
MissVEGO tog ett snack med Therése via Zoom. Hon är vältalig och skrattar mycket när hon berättar om sitt arbete och sin livsstil. I bakgrunden syns en stor grå soffa där ett par hundar ligger utsträckta och sover. Utanför de stora fönstren skymtar vacker natur som blir en passande kuliss till Therése gröna livsstil på landsbygden.
Boken Viktigt på riktigt är en fantastisk bok som är mycket inspirerande. Vad hoppas du att läsarna ska få ut av boken och på vilket sätt är boken viktig för dig?
– Jag hoppas att läsarna ska få med sig tips och trix kring hur man kan minska sitt klimatavtryck utan att göra om hela sitt liv. Faktadelarna från Naturskyddsföreningen är också superbra för att få en bild av hur våra vardags-val faktiskt påverkar miljön.
Kan du säga något om varför Naturskyddsföreningen gör ett sådant fantastiskt jobb och varför man bör bli medlem, om man inte redan är det?
– Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och sprider så mycket viktig kunskap och påverkar våra beslutsfattare i en mer hållbar riktning. Att bli medlem har massvis med olika fördelar, förutom att man visar att man vill ha en ordentlig miljöpolitik. Exempelvis finns många gratis aktiviteter runt om i Sverige, man får 10 procent rabatt på resor med SJ, man får ta emot tidningen Sveriges Natur fem gånger per år (den är superbra!) och stora möjligheter att engagera sig ideellt inom miljö- och naturfrågor.
Vilka är dina förebilder när det gäller växtbaserad odling, hållbarhet och klimat-frågor?
– Jag hittar nya förebilder inom olika områden hela tiden! Jag har precis börjat arbeta med Nina Thelberg Eklund som arbetar med klimatsmart trädgårdsdesign, hon lär mig så mycket intressant om odling och trädgård som jag har användning av privat. Johanna Leymann har lärt mig allt jag kan om modeindustrins klimatpåverkan. Gurgîn Bakircioglu inspirerar mig varje dag via sina sociala medier att ställa om till en mer hållbar livsstil.
Jag har förstått att du är alltmer noggrann med vilka slags företag och produkter du samarbetar med i dina sociala mediekanaler. Hur väljer du?
– Förutom att jag sedan tidigare inte gör reklam för icke-veganska produkter, har jag också slutat att göra reklam för fast fashion-branschen med tanke på den enorma klimatpåverkan som gömmer sig där. När jag gör samarbeten med modeföretag utgår jag därför alltid från mina hållbarhetskriterier som jag tagit fram tillsammans med hållbarhetsexperten Johanna Leymann. Kriterierna innefattar bland annat att företaget har öppna leverantörslistor, att de som syr kläderna kan organisera sig fackligt och att företaget inte säljer eller tillverkar produkter av djurpäls. Målet är att kriterierna ska omfatta ännu fler
branscher framöver!
Hur kopplar du av på landet efter en lång arbetsvecka?
– Det enda jag vill är bara att vara ute i skogen med min sambo och hundarna, leta svamp, nypon, fota fåglar. Jag är ju volontär åt organisationen Smådjurschansen och hjälper dem att omhänderta hemlösa, ofta misskötta djur. Så det är alltid fullt hus hos mig med kaniner, degus, chinchillor och fåglar som behöver omvårdnad, och det är det absolut bästa jag vet.
Du är en sann djurvän och väldigt duktig på att ta hand om djur som behöver extra hjälp. På vilket sätt påverkar närheten till djur dig som person?
– Jag älskar verkligen att ha djur runt omkring mig. De ger mig lugn och får mig att känna meningsfullhet. Jag har nog alltid vetat att det är just djur som jag vill dedicera mitt liv åt, och nu när jag har varit jourhem till massor av olika djur som jag fått lära känna känns det mer rätt än någonsin. Det förgyller mitt liv och är något jag verkligen vill fortsätta med.
Therése hållbarhetstips:
1. Just nu jobbar jag med att bli bättre på att odla min egen mat.
2. Satsa på att välja andra hand i första hand.
3. Ett enkelt tips är att vara rädd om avloppet och att inte kasta vare sig läkemedel eller andra kemikalier där.
4. Reparera mera! Saker går ofta att laga.
5. Försök äta så mycket vegetariskt och veganskt som möjligt.
6. Undvik stora rea-dagar som Black Friday, det leder ofta till spontanköp av prylar vi inte behöver.
Therése Lindgren
Ålder: 36.
Familj: Sambon Anders Vesterlund och massor av tillfälliga omplaceringsdjur.
Bor: I hus utanför Stockholm.
Yrke: Författare och sociala medierinfluencer med djurrättsfrågor, miljö och hållbarhetsfrågor i fokus. Grundare av stiftelsen Svenska djurfonden: svenskadjurfonden.se
Årets miljöhjälte: Therése tilldelades nyligen utmärkelsen Årets miljöhjälte av Världsnaturfonden WWF. Priset delas varje år ut till en person eller en organisation som under det senaste året har agerat på ett inspirerande, kreativt och nyskapande sätt för att vara en förebild för hållbarhet och biologisk mångfald.
Aktuell: Med boken Viktigt på riktigt (Bonnier fakta), som ges ut i samarbete med Naturskyddsföreningen.