I sin fina bok Comfort Food bjuder Agnes Gällhagen på Tröstsoppa. En soppa som följt henne genom livet och som är så snäll, varm och god att den skänker ro till kroppen när den behöver – tröst!
Tröstsoppa
4-6 portioner | 30 minuter
Du behöver:
1 dl torkade röda linser
1 gul lök
2 morötter
2 stjälkar selleri
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja en nypa chiliflakes
2 tsk malen spiskummin
2 burkar plommontomater (á 400g)
ca 2 burkar vatten
1 dl havrefraiche
1 rågad mask råsocker
1 msk vit balsamvinäger
½ msk torkad timjan
½ msk torkad oregano
1 ½ dl risoni
½ citron
salt och nymalen svartpeppar
Till servering: havrefraiche hackad persilja
Gör så här:
1. Koka upp vatten i en liten kastrull. Skölj av linserna ordentligt i en finmaskig sil och häll dem i kokande vatten. Låt puttra i 10 minuter. Häll bort kokvattnet och ställ åt sidan.
2. Hacka lök, morötter och selleri i små bitar. Finhacka vitlöken. Hetta upp olivoljan i en stor kastrull och sänk värmen till medel. Fräs lök, morot och selleri under omrörning i ca 5 minuter eller tills löken är glansig och grönsakerna mjuknat lätt. Ha i vitlök, chiliflakes, spiskummin och rikligt med salt och fräs i ytterligare 1-2 minuter på låg värme under omröring.
3. Tillsätt tomater, vatten, havrefraiche, råsocker, vinäger, örter och peppar och låt koka upp. Ha i linserna och sänk värmen till medel. Låt puttra i 20 minuter eller längre om du har tid.
4. Koka under tiden risonin enligt anvisningarna på förpackningen. Tillsätt risoni och citronsaft när soppan puttrat färdigt. Smaka av med salt och peppar. Servera med en klick havrefraiche och persilja. Tips! Servera gärna soppan med stekta halloumikuber för extra comfort food-vibbar.
Om boken:
Comfort Food – från matnojor till ren njutning av Agnes Gällhagen, Norstedts. Snälla och färgstarka recept från frukost via lunch och middag till kvällsfikat. Härtill en dos goda råd om ritualerna som förhöjer upplevelsen och medvetandet kring det vi äter.