Det kan aldrig finnas för mycket svamp på middagsbordet, om du frågar mig. Jag gillar att smyga in dem i mina rätter så mycket som möjligt, eftersom de ger varje måltid ett läckert djup. Den här vegolimpan påminner om en typisk nötstek, eftersom det bakas i en brödform – och det är inte långt ifrån eftersom vi tillsätter mandel, cashewnötter och linfrön. De nykokta vilda svamparna tar vegolimpan till en helt ny nivå och ger den perfekta konsistensen och de läckra jordnära tonerna till denna aptitretande maträtt.
recept & foto: romy london
6 – 8 portioner
Du behöver:
500 g blandade vilda svampar efter eget val (jag använde en blandning av ostron, maitake, kungsmussling och shiitake)
0.5 tsk havssalt
0,6 dl veganskt vitt vin
0,25 tsk mald svartpeppar
2 msk färsk bladpersilja, plus mer för valfri garnering
1 msk veganskt smör
80 g schalottenlök, hackad
200 g morötter, skuren i små tärningar
100 g fin tärnad selleri
2 tsk krossad vitlök
120 ml mandelmjöl
2 msk linfrön
150 g grovt hackade cashewnötter
200 ml grönsaksbuljong
150 g färsk spenat
Gör så här:
1. Lägg svampen i en stor, torr stekpanna. Koka dem på hög värme under flitig omrörning i 10–12 minuter. Strö över salt efter 5 minuter.
2. Deglaze (fånga upp smakerna genom att tillsätta vätska) stekpannan med vitt vin och rör sedan i svartpeppar och färsk bladpersilja. Koka i 3–4 minuter eller tills merparten av vätskan har avdunstat. Ta bort champinjonerna från stekpannan och ställ dem åt sidan.
3. Lägg det växtbaserade smöret i stekpannan och tillsätt sedan schalottenlök, morötter och selleri. Koka i 10 minuter
eller tills morötterna har mjuknat och rör sedan ner vitlöken.
4. Strö över mandelmjölet, linfröna och cashewnötterna. Häll i grönsaksbuljongen och låt blandningen sjuda på låg värme i 15 minuter. Tillsätt spenaten i omgångar och låt den koka tills den är vissen och ta sedan bort blandningen från spisen.
5. Förvärm ugnen till 190 °C. Klä och smörj en 35 x 15 cm stor brödform.
6. Lägg blandningen i formen. Jämna ut den med en spatel och tryck ner den ordentligt för att packa ihop den ordentligt. Grädda i 25–30 minuter, eller tills toppen är vackert gyllene. Låt steken svalna i 10 minuter innan du försiktigt vänder den upp och ner på ett serveringsfat. Toppa med persilja, om du vill, innan du skär den i skivor.
7. Servera med ugnsstekt potatis eller kokt kålrot och din favoritsås!
The ultimate guide to vegan roasts
Hitta massor av härliga växtbaserade recept på Romy Londons hemsida och sociala medier romylondonuk.com
Instagram, Facebook och Twitter @romylondonuk