MissVEGO:s matkreatör Clara Thorsén bjuder på en perfekt sensommarsallad, en sallad med djupa smaker, hetta, fräschör och solmogna aprikoser.
4 portioner
Tid: 45 minuter
Du behöver:
Persiljehummus:
2 burkar kikärtor (800 gram)
1 vitlöksklyfta
3 dl bladpersilja
½ ekologisk citron
1 dl olivolja
2 msk tahini
2 msk vatten
½ tsk svartpeppar
½ tsk salt
Dukkah:
½ dl hasselnötter
½ dl mandel
½ dl sesamfrön
1 msk korianderfrön
1 msk spiskummin
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
Grönt:
250 gram aprikos
300 gram sparrisbroccoli
1 msk olivolja
2 gurkor
1 ekologisk citron
50 gram blandad sallad
20 gram blandade groddar & mikrogrönt
1 jalapeño
1 rustik surdegsbaguette
Gör så här:
Hummus:
Skölj kikärtorna noggrant och låt rinna av. Mixa kikärtor, vitlök, persilja, saft och zest från citronen, olivolja, tahini och vatten i en mixer. Mixa till du har en helt slät hummus. Smaka av med salt och peppar. Förvara kallt i kylskåp.
Dukkah:
Rosta hasselnötter, mandel, sesamfrön, korianderfrön, spiskummin, salt och svartpeppar i en panna. När kryddorna fått färg och ger en stark doft, mixa allt tillsammans tills det blir ett grovt strössel.
Grönt:
Dela aprikoserna på två. Grilla lätt på en grill eller grillpanna. Skär gurka tunt på längden och blanda med citronsaft.
Blanchera sparrisbroccoli. Vänd broccolin i olivolja och flingsalt efteråt. Skär jalapeño i tunna skivor.
Servering:
Lägg hummusen i botten av skålen. Fyll upp med blandade salladsblad, de grillade aprikoserna, sparrisbroccoli och den tunt hyvlade gurkan. Toppa med dukkah, finskuren jalapeno och dina favoritgroddar/mikrogrönt. Servera gärna tillsammans med ljummet surdegsbröd.
Tips: Prova att mixa i andra smaker i din hummus, du kan till exempel smaksätta den med mynta, chili, curry eller andra favoritkryddor. Du kan också förenkla denna rätt genom att köpa färdig hummus och dukkah, de finns i välsorterade butiker.