Heja husman! Savoykålsknyten med vegofärs och rostade hasselnötter, vegansk gräddsås med madeira och rårörda lingon kan inte annat än att bli en succé under det kyliga vinterhalvåret.
RECEPT & styling: CLARA GILLOW THORSÉN foto: MADS NORDVIG BORUP
1 timme | Cirka 30 minuter på 175 grader
Savoykålsknyten:
0,5 savoykål
300 g vegofärs
1 dl vegansk grädde
150 g svamp
2 gula lökar
1 tsk svartpeppar
1 tsk salt
1 dl rostade hasselnötter
0,5 dl sirap
1 msk olivolja
Rårörda lingon:
2 dl lingon
2 dl socker
Vegansk gräddsås:
4 dl vegansk grädde
2 msk madeira
1 msk soja
1 tsk svartpeppar
1 tsk salt
Eventuellt majsstärkelse till att reda såsen med
Pressad potatis:
800 g potatis
1 handfull örter, exempelvis bredbladig persilja och körvel
Gör så här:
Savoykålsknyten:
1. Plocka de stora bladen på savoykålen. Skölj bladen och skär bort den ”kraftiga delen” vid rotstocken. Blanchera
savoykålsbladen i cirka en minut tills de blir ”böjbara”. Lägg på en ren handduk och låt torka något.
2. Hacka lök och svamp fint och fräs i en varm panna. Tillsätt vegofärsen, nymald svartpeppar och salt. Tillsätt grovhackade hasselnötter och sirap och blanda väl i pannan.
3. Fördela färsblandningen i kålbladen och vik över ”nederdelen” med den grövre delen först.
4. Vik sedan in sidorna och rulla ihop så de formas till små avlånga knyten. Fördela i en ugnsform smord med lite olivolja i botten. Strö över flingsalt och baka i ugnen tills knytena mjuknat.
Pressad potatis:
1. Skala och koka potatisen i saltat vatten cirka 20-30 minuter.
2. Använd en potatispress för att pressa potatisen.
Vegansk gräddsås:
1. Koka upp vegansk grädde och tillsätt madeira, soja, svartpeppar och salt.
2. Låt sjuda och red såsen till önskad konsistens. Rårörda lingon: Rör socker och lingon tills sockret smält. Servering: Servera varma savoykålsknyten med pressad potatis, gräddsås och rårörda lingon. Servera gärna färska örter till!