Savoykålsknyten med vegofärs, pressad potatis, vegansk gräddsås och rårörda lingon

Heja husman! Savoykålsknyten med vegofärs och rostade hasselnötter, vegansk gräddsås med madeira och rårörda lingon kan inte annat än att bli en succé under det kyliga vinterhalvåret.

RECEPT & styling: CLARA GILLOW THORSÉN foto: MADS NORDVIG BORUP

 

1 timme | Cirka 30 minuter på 175 grader

Savoykålsknyten:

0,5 savoykål
300 g vegofärs
1 dl vegansk grädde
150 g svamp
2 gula lökar
1 tsk svartpeppar
1 tsk salt
1 dl rostade hasselnötter
0,5 dl sirap
1 msk olivolja

Rårörda lingon:

2 dl lingon
2 dl socker

Vegansk gräddsås:

4 dl vegansk grädde
2 msk madeira
1 msk soja
1 tsk svartpeppar
1 tsk salt
Eventuellt majsstärkelse till att reda såsen med

Pressad potatis:

800 g potatis
1 handfull örter, exempelvis bredbladig persilja och körvel

Gör så här:

Savoykålsknyten:
1. Plocka de stora bladen på savoykålen. Skölj bladen och skär bort den ”kraftiga delen” vid rotstocken. Blanchera
savoykålsbladen i cirka en minut tills de blir ”böjbara”. Lägg på en ren handduk och låt torka något.
2. Hacka lök och svamp fint och fräs i en varm panna. Tillsätt vegofärsen, nymald svartpeppar och salt. Tillsätt grovhackade hasselnötter och sirap och blanda väl i pannan.
3. Fördela färsblandningen i kålbladen och vik över ”nederdelen” med den grövre delen först.
4. Vik sedan in sidorna och rulla ihop så de formas till små avlånga knyten. Fördela i en ugnsform smord med lite olivolja i botten. Strö över flingsalt och baka i ugnen tills knytena mjuknat.

Pressad potatis:
1. Skala och koka potatisen i saltat vatten cirka 20-30 minuter.
2. Använd en potatispress för att pressa potatisen.

Vegansk gräddsås:
1. Koka upp vegansk grädde och tillsätt madeira, soja, svartpeppar och salt.
2. Låt sjuda och red såsen till önskad konsistens. Rårörda lingon: Rör socker och lingon tills sockret smält. Servering: Servera varma savoykålsknyten med pressad potatis, gräddsås och rårörda lingon. Servera gärna färska örter till!

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!