Ett enkelt recept perfekt för lata dagar, eller som komplement till sensommarens sista grillkvällar! Så beskriver MissVEGO:s matkreatör Clara Thorsén denna veganska smarriga anrättning.
Tid: 50 min
Personer: 4
Du behöver:
3 ”vanlig” aubergine eller motsvarande mängd av miniauberginer/japansk aubergine
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
3 dl vegansk matyoghurt/cremé fraiche
1 lime
1 msk. olivolja
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
½ dl sesamfrön
½ dl torkad oregano
1 tsk flingsalt
2 tsk nymald svartpeppar
150 gram vegansk fetaost
1 dl små svarta oliver
1 dl mynta
Tillagning:
Sätt ugnen på 200 grader. Dela auberginerna i två och lägg på en plåt. Krossa vitlök och gnugga på ovansidan av auberginerna. Ringla över olivolja och baka i ugnen i cirka 20 minuter eller tills de fått fin färg och har lite tuggmotstånd kvar.
Limeyoghurt:
Blanda yoghurt, limeskal och olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.
Zaatar:
Rosta sesamfrön i en varm panna tills de fått en gyllenbrun färg. Blanda med torkad oregano, svartpeppar och salt.
Servering:
Bred ut limeyoghurten på ett fat. Lägg på de varma auberginerna, strö över zataar, smulad vegansk fetaost och svarta oliver. Toppa med zataar.