Årets Kock 2020 Ludwig Tjörnemo bjuder på vårens primörer! Testa hans tolkning av rabarber.
Bakade rabarber med mandel och punchgrädde
2 stänger rabarber
1 dl socker
2 dl vitt vin
2 dl rabarbermust (funkar med sockerdricka)
1 msk kardemumma, hel
½ vaniljstång
1 citron
Skala rabarbern och skär ner i mindre bitar (spara 1 liten bit). Koka upp resterande ingredienser och lägg ner rabarbern. Låt koka försiktigt cirka 4 minuter eller tills de börjar mjukna lite och ställ sedan av kastrullen och lås svalna i lagen.
Grädde
1 dl grädde
2 msk punsch
1 tsk socker
Lägg alla ingredienser i en bunke och vispa tills den är lite fluffig.
Bryntsmörkaka
100 g florsocker
3 äggvitor
40 g mandelmjöl
40 g vetemjöl
100 g brynt smör
citronzest från 2 citroner
Vispa ägg/florsocker till maräng. Vispa i brynt smör. Blanda i alla torra saker.
Baka i form på 180 grader i cirka 10 minuter.
Topping:
1 dl rostade mandlar
1 bit rabarber
Hyva rabarbern tunt och lägg i isvatten tills servering. Grovhacka mandeln och toppa sedan rätten med den.
I Sverige är Arla de som står bakom tävlingen Årets Kock, därför är recepten allt som oftast lakto-ovo. Äter du växtbaserat kan du här ersätta smör och grädde med växtbaserade alternativ. När det kommer till marängen finns bra recept på nätet där du använder dig av kikärtsspad – ICA bjuder på ett sådant här
Spana in Ludwig Tjörnemo nässelsoppa!