Vi dyker ner i Ylva Bergqvists nya bok Mera vego på 30 minuter och hittar en smarrig grön soppa med pasta. Bland recepten hittar vi både rent veganska recept samt lakto-ovo-vegetariska dito. MissVEGO gillar både och – vår inställning är att ju fler som väljer grönt desto bättre! Anpassa receptet så det passar dig och dina matpreferenser!
Detta är en soppa som får vilken trist veckodag som helst att kännas extra festlig. Smöret rundar av den syrliga smaken, men man kan använda exempelvis visp- eller havregrädde istället. Jag brukar mixa soppan för att den ska få en härlig grön färg, men om du vill kan du hoppa över det momentet och bara göra en klar buljong med ärtor i.
Tortellini i ärtbuljong med basilika och citron
4 portioner
Du behöver:
500 g vegetarisk fylld pasta
1 purjolök, det vita
2 msk koncentrerad grönsaksfond eller
2 umamibuljongtärningar
3 dl frysta gröna ärtor, tinade
saften av en ½ citron
3 msk näringsjäst
50 g smör eller 4 msk valfri grädde
olivolja, salt, svartpeppar och strösocker
färsk basilika och riven lagrad ost till servering
Vegan: mixa soppan med havregrädde, använd vegansk pasta och vegetabilisk ost.
Gör så här:
1. Koka pastan enligt anvisningar.
2. Strimla purjolöken. Fräs den mjuk i lite olja i en stor kastrull. Tillsätt fonden eller buljongtärningarna och 8 dl vatten. Koka i 5 minuter.
3. Tillsätt hälften av ärtorna och koka i ytterligare ca 5 minuter, tills de är mjuka.
4. Mixa buljongen skummig med citronsaft, näringsjäst och smör eller grädde. Smaka av med salt, peppar och socker.
5. Lägg pastan och resten av ärtorna i djupa tallrikar, häll på buljongen och toppa med basilika och riven ost.