Syftet med Vegoguiden som WWF nyligen lanserade är att det ska bli lättare för oss som äter grönt att göra de bästa valen utifrån klimatet och den biologiska mångfalden. Allra bäst är de grova grönsakerna och baljväxterna, inte fullt lika bra är nötter, kokos och avokado.
I Klimatbarometern 2020, WWF:s Sifo-undersökning, framkom bland annat att en av tre svenskar planerar att äta mer vego eller har redan börjat äta mer vegetariskt för att minska sin klimatpåverkan.
– Med Vegoguiden vill vi hjälpa vanliga konsumenter att välja grönare och mer hållbar mat, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.
Enligt Anna Richert, senior matexpert på WWF är en grundregel att välja kravmärkt och ekologiskt när man kan:
– Välj grova grönsaker och baljväxter, exempelvis exempelvis ärtor, rotfrukter, kål och potatis, som oftast är det bästa valet för planeten, förklarar hon, och tillägger: Glöm inte att du som konsument har stor möjlighet att påverka vad din butik köper in.
Lär dig mer och inspireras:
www.wwf.se/vegoguiden