Den återkommande favoriten! Detta lilla snacks serverades första gången i finalen av Sveriges mästerkock och sedan dess har jag gjort flera olika varianter. Än idag är det en favorit och därför har rätten en självklar plats i boken.
recept: christin kashou foto: pelle lundberg
25–30 stycken
Du behöver:
1 kålrabbi
3 dl vatten
2 dl strösocker
1 dl risvinäger eller ättiksprit (12%)
Färskostkräm:
1 bananschalottenlök
100 g färskost
1 msk japansk soja
1 tsk sesamolja
salt
svartpeppar
Till servering:
0,5 dl bubu arare (puffat ris) eller helt bovete
ev. smör
0,5 kruka gräslök
Gör så här:
Kålrabbi:
1. Skala och skär kålrabbin i ca 1 mm tjocka skivor med hjälp av en mandolin. Om du vill få exakt lika stora bitar kan du stansa varje skiva så de blir ca 10 cm i diameter.
2. Koka vatten och socker i en kastrull till sockret lösts upp. Ta av från värmen och blanda i vinägern. Lägg kålrabbiskivorna i lagen och låt picklas i minst 30 minuter före servering.
Färskostkräm:
1. Finhacka schalottenlöken och blanda med färskost, soja och sesamolja i en skål. Smaka av med salt och peppar. Fyll en spritspåse med krämen eller behåll i skålen.
2. Rosta bovetet i en banna med smör om du använder sådant tills det får lite färg. Finhacka gräslöken.
3. Sila av lagen från kålrabbin. Lägg ut skivorna på en skärbräda, en och en. Spritsa ut ca 1 tsk av färskostkrämen på varje skiva eller ta hjälp av två skedar.
4. Toppa varje klick kräm med gräslök och puffat ris eller bovete. Nyp ihop skivorna med tre fingrar så att kålrabbiskivorna bildar en blomma.
Finger food – snacks, plockmat och desserter
Författare: Christin Kashou
Foto: Pelle Lundberg