Ett saftig och smakfullt kaffe- och valnötsbröd som är lika gott och saftigt varje gång. Perfekt vid alla tillfällen, serveras med en klick vegansk grädde!
recept & foto: romy london
55 min | 8 portioner
Du behöver:
1 msk linfrön
3 msk vatten
200 g havremjölk
1 msk äppelcidervinäger
300 g vetemjöl
50 g kokossocker
1 nypa salt
60 g valnötter, hackade
2 tsk kanel
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
70 ml espresso
1 tsk vaniljextrakt
120 ml solrosolja
För glasyren:
130 g mjölkfritt smör, kallt
1 tsk kanel
150 g florsocker
1 msk espresso
Gör så här:
1. Förvärm ugnen till 180°C (varmluft). Kombinera linfrön med varmt vatten i en liten kanna och ställ åt sidan. Vispa ihop havremjölk och äppelcidervinäger i en stor skål och ställ åt sidan i 10 minuter så att den skär sig.
2. I en annan skål, blanda vetemjöl, salt, kokossocker, kanel, bakpulver och bikarbonat. Rör ner hackade valnötter i blandningen. Rör sedan i espresso och vaniljextrakt i den separata skålen med mjölkblandningen.
3. Blanda de blöta ingredienserna och de torra ingredienserna tills allt är väl blandat, låt sedan smeten stå i 5 minuter.
4. Smöra lätt och klä sedan en brödform med bakpapper, häll sedan försiktigt i smeten. Jämna ut toppen försiktigt med en spatel och ställ sedan limpan i ugnen.
5. Grädda i 180°C i 40-50 min-uter, eller tills en tandpetare kommer ut ren. Ta ut brödet ur ugnen och låt det svalna i 15 minuter innan du tar ut det från formen. Om du vill ha glasyr på, se till att kakan är helt kyld innan du lägger på glasyren.
6. För att få kaffesmak på glasyren, placerar du det kalla veganska smöret i en blandningsskål och vispar sedan med elvisp tills smöret är tjockt och kärmingt. Smöret ska nästan bli vitt i denna process. Blanda sedan i kanel och espresso och tillsätt florsockret sked för sked tills du får en krämig glasyr. Använd glasyren direkt på din kalla kaka.
7. Strö över hackade valnötter på glasyren och servera kakan skivad – kanske med grädde eller glass i vegansk tappning.
Tips!
För glasyren: se till att ditt veganska smör är kallt och kommer direkt från kylen. Innan du vispar är det även smart att skära smöret i kuber för att göra elvispen en tjänst.
Gör glasyren i förväg: vispa upp den, täck skålen och förvara i kylen tills det är dags för att glasera kakan. Vispa gärna upp lite snabbt innan.
Se mer av Romy London här!