Hamburgerbröd med vita bönor och burgare på röda linser

Årstidernas bjuder på hamburgerbröd med vita bönor och burgare på röda linser.

 

Hamburgerbröd med vita bönor
10 hamburgerbröd
150 g vita bönor
3 dl ljummet vatten
10 g salt
1 tsk honung eller agavesirap
25 g jäst
300 g vetemjöl
80 g havregryn
1 dl sesamfrön

Förberedelse:
Lägg bönorna i en skål med kallt vatten. Låt bönorna ligga i blöt i minst 10 timmar, gärna över natten.

Nästa dag:
1. Häll av vattnet från bönorna och koka dem i nytt vatten i 45 minuter tills de mjuknat.
2. Mixa bönorna till en slät puré, tillsätt eventuellt lite vatten. Häll purén i en bunke och tillsätt vatten, salt och honung eller agavesirap. Rör ut jästen i blandningen.
3. Tillsätt mjöl och havregryn och knåda degen i bakmaskin eller med händerna tills degen släpper från bunken.
4. Låt degen jäsa i 1 timme.
5. Rulla ut degen tills den blir avlång och dela den i 10 lika stora delar. Forma delarna till runda bullar. Häll ut sesamfrön på en tallrik och tryck ner bullarna en och en i sesamfröna, så att de blir platta och täckta av sesam på ena sidan. Låt sedan bröden jäsa på en bakpappersklädd plåt i 30 minuter.
6. Grädda bröden på 200° varmluft i cirka 20 minuter, tills bröden är gyllene.

Tips! Färsen kan vara lite fuktig, så det är lättast att forma burgarna med händerna och sedan lägga dem direkt ner i en varm panna med olja. Använd mycket olja och se till att burgarna fått en riktigt bra skorpa innan du vänder på dem.

Burgare på röda linser
4 personer
240 g röda linser
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
½ dl havregryn
3 msk soja
125 g svamp (till exempel champinjoner eller portobello)
50 g hackade nötter (till exempel valnötter eller hasselnötter)
½-1 chili olja till stekning

Förberedelse:
Lägg de röda linserna i en skål och täck dem med kallt vatten. Låt linserna stå i blöt i minst 10 timmar, gärna över natten.

Nästa dag:
1. Hacka lök och vitlök och stek tills löken blir genomskinlig. Krydda med salt och peppar. Använd därefter en stavmixer och mixa ihop löken med hälften av de blötlagda linserna, havregryn och soja. Färsen ska vara fast och formbar, men inte för torr.
2. Skär svampen i små tärningar och rosta den i en torr panna tillsammans med de hackade nötterna. Smaka av med salt och peppar.
3. Hacka chilin så fint du bara kan och blanda den med färsen och resten av linserna, den stekta svampen och nötterna. Smaka av med salt och peppar.
4. Forma linsfärsen till burgare. Stek dem i olja (se till att oljan är riktigt varm) i 5-6 minuter tills de är gyllene, spröda och genomstekta. Servera med bröd och dina favorittillbehör!

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!