Gul tomatketchup med sting

Att laga mat är särskilt roligt när saker och ting blir extra lyckat, som min gula tomatketchup! Den går inte att jämföra med någon köpeketchup, nej det är en alldeles särskilt god ketchup med lite ingefära och chili. Det är också roligt att den är så enkel att tillaga, du behöver inte vara expert men det underlättar om du har fina råvaror.

Recept: Johnna Gilljam & boken ”Tomater – odla för hela året” Foto: Tina Axelsson

Du behöver:
1 stor gul lök
800 g gula tomater
1 bit ingefära, stor (som två tummar) om du gillar smaken, liten (som ett lillfinger) om du är tveksam
chili efter smak, jag tog en lemondrop
1–2 vitlöksklyftor
3 msk strösocker
1 nypa salt
0,5–1 dl vitvinsvinäger,
smaka av till lagom syra
1 msk rapsolja

Gör så här:
1. Skär den gula löken i bitar och sjud den i rapsolja i en kastrull tills den blir glansig.
2. Under tiden klyftar du tomaterna, skalar och skär ingefäran i bitar och hackar chilin.
3. Lägg tomaterna tillsammans med ingefära och chili i kastrullen för att småkoka i sitt eget spad (tomaterna vattnar av sig).
4. Skala vitlöken, finhacka den och lägg i kastrullen, rör om då och då.
5. Låt småputtra i cirka 20–30 minuter.
6. Mixa allt till en jämn sås. Behåll gärna skalet på tomaterna för både färg och smak. Ketchupen blir ljusgul av att luft mixas in men får snart sin tydliga gula färg.
7. Koka upp ketchupen försiktigt och häll i socker, salt och vitvinsvinäger under omrörning. Smaka av hur mycket vitvinsvinäger du vill ha.
8. Låt småkoka tills den är lagom tjock, i cirka 5 minuter, koka lite längre om den är för lös.
9. Häll upp ketchupen på väl rengjord flaska eller i burkar. Ställ i kylen. Ketchupen håller i cirka 6 månader i kylen. Vill du spara den längre kan du utan problem frysa in den. Men det finns risk att den är försvinnande god!

Tips!
Du behöver gula tomater som smakar mycket. Även om den så klart går att tillaga på (tråkiga, vattniga) köpetomater tror jag inte att ketchupen blir någon tiopoängare på den vägen. Förhoppningsvis har du egenodlade tomater eller kanske grannen vill dela med sig? Du kan använda röda tomater också, men då blir det (uppenbarligen) röd tomatketchup med sting!

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!