Grönkålspaj med vegansk ädelost och valnötter

Ingen jul utan grönkål på bordet! Här har grönkålen fått sällskap av ädelost och valnötter i ett frasigt pajskal. En härlig kombination av smaker!

recept & foto: maggie bergius

4 portioner

Pajskal:

150 g mjölkfritt margarin
4 dl vetemjöl
3–4 msk kallt vatten

Fyllning:

1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
olja till stekning
100 g grönkål
3 dl havregrädde
4 msk vetemjöl
1 krm salt
vit- och svartpeppar
2 dl riven vegansk ost
150 g vegansk ädelost

Gör så här:

1. Tärna margarinet och lägg det i en bunke tillsammans med mjölet. Nyp ihop allt till en deg och tillsätt vattnet allt eftersom. Rulla ihop degen till en boll och låt den vila i kylen i 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Ta ut pajdegen ur kylen och tryck ut den i en normalstor pajform. Nagga degen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i
mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Ta ut pajskalet ur ugnen och ställ åt sidan.
4. Under tiden gör du fyllningen. Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs löken mjuk.
5. Skär bort den grövsta stammen på grönkålen. Hacka bladen grovt och ner med dem i stekpannan. Fräs ytterligare någon minut.
6. Lägg allt i pajskalet.
7. Vispa ihop havregrädde, mjöl, salt och peppar. Blanda ned den rivna osten. Fördela ädelosten i bitar över pajskalet. Häll stanningen över pajskalet.
8. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 30–35 min tills stanningen stelnat helt. Låt pajen vila en stund innan du serverar den. Klart!

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!