Grönkålssalladen är obligatorisk på julbordet. Här bjuder vi på en variant med syrliga och söta frukter, knaprig kål och rostade mandlar. Toppa salladen med en kryddig senapsdressing.
Recept: Moa Backman Foto: Ronja Willners
4 portioner
Sallad:
150 g svartkål
150 g grönkål
50 g babyspenat
100 g rödkål
1 silverlök
100 g physalis
2–3 färska fikon
1 apelsin
1 granatäpple
1 persimon
1 dl mandlar
1 msk olivolja
flingsalt
Senapsdressing:
0,5 dl olivolja
0,5 dl sötstark senap
2 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
Gör så här:
1. Rosta mandlarna i en torr stekpanna på medelvärme med lite flingsalt. Rör om för att undvika att mandlarna bränns.
2. Blanda ingredienser till dressingen i en skål.
3. Riv svartkålen och grönkålen i små bitar längs stjälken och lägg i en skål. Häll på en matsked olivolja och lite flingsalt och massera kålen tills den mjuknar.
4. Strimla rödkålen och silverlöken tunt med en mandolin eller kniv. Skär bort skalet på apelsinen med en kniv och skär ut små filéer.
5. Dela granatäpplet i två delar och lägg delarna i en skål med kallt vatten och pilla sedan ut kärnorna.
6. Skiva persimonen i tunna klyftor.
7. Skär varje fikon i fyra delar.
8. Lägg upp kålen och babyspenaten i en salladsskål och addera sedan övriga ingredienser. Toppa med senapsdressing och servera resten av dressing i en skål vid sidan av.