Fast Fashion out of Fashion 

I Naturskyddsföreningens rapport Monster i garderoben presenteras konceptet på hur vi skulle behöva göra för att klimatanpassa vår garderob genom att välja bort fast fashion. 

Idag köper vi svenskar i genomsnitt 25 plagg per år, och då är strumpor och underkläder inte inkluderade. Det är 20 plagg för mycket! I en klimatanpassad garderob ryms bara fem nya plagg om året – plagg som var och ett för sig måste klara av att användas 270 gånger. 

– Fast fashion är en affärsmodell som aldrig kan bli hållbar. Idag konsumeras enorma mängder billiga kläder av dålig kvalitet, som bara används en kort tid och som inte ens återvinns, vilket tär på naturen och ger stora klimatutsläpp. Fast fashion är out of fashion, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen.  

Enligt Naturskyddsföreningens uträkning består en hållbar garderob av 74 plagg, och fem nya plagg kan tillföras varje år. Varje plagg måste då klara 270 användningar, vilket kan översättas till att plagget kan användas en gång i veckan i fem år. Idag köper vi i stället 25 nya plagg om åter och enligt statistik används en klänning genomsnitt 26 gånger, en jacka 140 gånger och en t-shirt 30 gånger. Jeans däremot används i genomsnitt 240 gånger.  

Det finns uppskattningar att de plagg som hamnar i lägsta priskategorin tenderar att bara användas sju gånger. Fast fashion drar med sig en rad miljöproblem, utöver klimatutsläpp. Förutom ohållbara tillverkningsmetoder med intensiv användning av bekämpningsmedel, vattenslöseri och koluppvärmda färgningsbad är även själva tillverkningen av ett plagg utspridd över världen med stora transportbehov. 

Modeföretagen inom fast fashion använder många olika tekniker och triggers för att få konsumenten att överkonsumera billiga kläder av dålig kvalitet, vilket visat sig vara ett framgångsrikt koncept. Under de senaste 20 åren har den globala fiberproduktionen nästan fördubblats, och mellan 60 och 70 procent av fiberproduktionen går till kläder.

– Kläder som tillverkas för att snabbt bli omoderna och som går sönder efter en kort tid kan likställas med planerat åldrande. Det är en ohållbar affärsmodell som påverkar både klimatet och miljön negativt. Volymerna av plagg måste minska för att modebranschen ska kunna bli hållbar.
Samtidigt har second-handmarknaden svämmat över av fast fashion-plagg av dålig kvalitet.  Klädmarknaden är övermättad på kläder av dålig kvalitet, vilket innebär att vi behöver ändra vårt synsätt på second-handplagg. Plaggen måste användas länge för att vara klimatbra, oavsett om det är begagnat eller nytt, säger Beatrice Rindevall.  

Den största delen av de kläder som konsumeras i Sverige tillverkas utomlands. Den totala klädimporten omfattade 49 miljarder kronor år 2023. Samtidigt exporterar Sverige en stor mängd begagnade kläder till andra länder. År 2023 exporterades sammanlagt 32 ton, vilket motsvarar cirka 3 kilo per person. 

 

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!