En storfavorit i Agnes Gällhagens bok Comfort Food är denna dessert. Enkel chokladmousse och dessutom helt vegansk. Smarrigt värre!
Dekadent chokladmousse med salt mandelgrädde
4 portioner | 10 minuter aktiv tid + tid att stelna
Du behöver:
100 g mörk choklad, 70 % kakaohalt
200 ml kokosgrädde
1 liten mogen avokado
2 msk kakao
3 msk lönnsirap
1 krm vaniljpulver
1 krm salt
Till servering:
saltad mandelgrädde
färska eller tinade bär t ex hallon, björnbär eller jordgubbar
Gör så här:
1. Häll vatten i en kastrull så att det går upp några centimeter på kanten, koka upp och placera en värmetålig skål ovanpå kastrullen. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i skålen. Rör om några gånger tills chokladen smält.
2. Lägg alla ingredienser, inklusive den smälta chokladen, i en matberedare. Mixa slätt. Smaka av och justera sötma och sälta efter tycke.
3. Häll moussen i en skål och låt stå kallt, i kylskåp i 3 timmar eller i frysen i 30–45 minuter för att snabba på processen. Kylskåpsmetoden ger dock bäst resultat.
4. Gör mandelgrädden enligt recept. Servera moussen med klick mandelgrädde och bär.
Om boken:
Comfort Food – från matnojor till ren njutning av Agnes Gällhagen, Norstedts. Snälla och färgstarka recept från frukost via lunch och middag till kvällsfikat. Härtill en dos goda råd om ritualerna som förhöjer upplevelsen och medvetandet kring det vi äter.
Sugen på mer comfort food? Testa denna tröstsoppa!