Lagrad cheddar är smaken på Violife ost Epic Mature Cheddar som nu hittat ut i butik. Produkten är 100 procent vegansk och finns i två versioner, dels i block dels färdigriven. I händerna på vår matkreatör Clara Gillow Thorsén blev osten till en supersmarrig paj – perfekt till festens buffé!
RECEPT & STYLING: CLARA GILLOW THORSÉN FOTO: MADS NORDVIG BORUP
En utmaning när det kommer till att laga vegansk mat och särskilt när det kommer till ost handlar mycket om textur och om att hitta rätt här. Det kan också vara svårt att hitta den rätta konsistensen av krämiga och smältande egenskaper, säger MissVEGO:s matkreatör Clara.
Hur var det att jobba med Violife ost Epic Mature?
– Epic Mature är en superbra ost som går att kombinera i olika maträtter, och därför var det väldigt lätt att arbeta med osten. Den är enkel att använda på olika sätt eftersom den smälter bra, men även har en textur som påminner om en lagrad cheddar. Den är till exempel god att toppa en rustik sallad med, använda i ugnsrätter eller som den är.
Smakmässigt – hur fungerar Epic Mature i matlagning respektive på egen hand?
– Epic Mature har många goda egenskaper som kan användas på olika sätt. Den har en väldigt framträdande cheddarlikande karaktär i både smak och textur vilket är tacksamt inom många användningsområden. Den fungerar också toppen som den är tillsammans med goda tillbehör. Varför inte inleda helgen med en härlig ostbricka med Epic Mature, salta nötter, oliver och grytfriterade chips?
Vegansk cheddarpaj med örtkräm, krispig blekselleri, äpple och rostade valnötter
1 paj till 4–6 personer | 2 timmar | Ugnstid: 185 grader, ca 30 min
Cheddarpaj:
250 g Violife Vioblock
6 dl mjöl
2 msk iskallt vatten
1 tsk salt
4 schalottenlökar
4 dl vegansk grädde
1 Violife Epic Mature
1 tsk nymald svartpeppar
0,5 tsk salt
2 stänger färsk rosmarin
Örtkräm:
2 dl vegansk creme fraiche
2 msk dijonsenap
½ dl finhackad gräslök
Krispig topping:
2 stänger blekselleri
1 rött äpple
1 dl rostade valnötter
½ dl ljus sirap
½ tsk salt
Gör så här:
Veganskt pajskal:
1. Skär Violife Vioblock i små kuber.
2. Mixa eller nyp snabbt ihop mjöl och Vioblock tills degen blir smulig. Häll i salt och vatten och knåda ihop till en fast deg. Tryck ut degen i en stor pajform, och nagga därefter pajbotten med en sticka eller gaffel.
3. Sätt pajskalet i kylen cirka 40 minuter.
Violife Epic Mature-fyllning:
1. Fräs schalottenlök i en stekpanna. Pudra över mjöl och tillsätt sedan havregrädden.
2. Låt lökblandningen tjockna. Tillsätt Violife Epic Mature och rör medan den smälter. Smaka av med salt och peppar och finhackad rosmarin.
Gräddning:
1. Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter.
2. Fördela sedan ostblandningen i pajskalet.
3. Grädda pajen i ugnen cirka 30 minuter, den ska vara spröd och ha en fin gyllenbrun färg.
4. Låt pajen vila cirka 50 minuter så den sätter sig. Förbered gärna de resterande moment under tiden.
Krispig topping:
1. Skär blekselleri tunt med mandolin eller en grönsaksskalare.
2. Lägg de tunna skivorna i isvatten så de blir spänstiga och krullar sig.
3. Skär äpple i tunna skivor.
4. Blanda valnötter med sirap och flingsalt. Tillaga i ugnen ca 10 minuter, vid 180 grader tills de är krispiga och doftar härligt av karamelliserade nötter.
Örtkräm:
Blanda vegansk creme fraiche, senap, finhackad gräslök, salt och nymald svartpeppar.
Servering:
Fördela örtkrämen på pajen. Lägg på den krispiga bleksellerin, söta äpplen och karamelliserade valnötter. Avsluta med svartpeppar och flingsalt.