Vi är vana att köpa bostongurka färdiginlagd i butik. Men det är busenkelt att göra själv med färsk gurka, lök och färggranna paprikor. Hemlagad Bostongurka smakar fantastiskt till vegoburgare eller med vegokorv och mos.
TEXT & FOTO: Monika Agorelius
Visste du att Bostongurka inte har ett dugg med staden Boston att göra? Bostongurka är en svensk uppfinning som kom till 1951 då Herbert Felix, dåvarande chef för AB Felix, ville ta vara på gurksnuttar i produktionen.
Recept på hemgjord Bostongurka
Glasburkar till inläggningen.
Ingredienser:
500 g gurka
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
100 g paprikor, gärna i olika färger
1 chili, eller mer – om du gillar hetta
Ättikslag:
1 dl strösocker
1 1/2 dl ättiksprit 12 %
1 tsk salt
1 msk gula senapsfrön
1/2 tsk kumminfrön
Gör så här:
1. Blanda ingredienserna till ättikslagen i en stor kastrull och koka upp.
2. Skala och hacka löken. Hacka paprikan och chilin. Skölj, rensa och hacka gurkan fint eller kör och mixa i matberedare till en grov röra. Tillsätt löken, paprikan och gurkan.
3. Lägg grönsaksröran i ättikslagen och koka upp i några minuter.
4. Fördela blandningen i rena och steriliserade glasburkar och fyll på med ättikslag så att det täcker grönsaksröran. Skruva på locket tätt och vänd burkarna upp och ned medan blandningen svalnar. Förvara burkarna i kylen. Godast blir den efter någon dag.
Tips!
• Gröna tomater funkar istället för gurka, det blir minst lika gott!
• Lägg en kvist färsk dill i burken för lite extra smak.
• Finhackad purjolök passar också bra i grönsaksblandningen.
• Blanda vegomajonäs med Bostongurka och vips så får du en växtbaserad gurkmajonäs.