Sigrid provade banana blossom-’fisk’ på Bali och blev frälst! Banana Blossom-’fisk’ har blivit ett fenomen på internet, men det är på goda grunder – det smakar riktigt bra och konsistensen är helt fantastisk.
recept: line tscherning damgaard & sigrid barfod foto: rasmus bundgaard
4 portioner
Blommig fisk:
1 burk banana blossom i saltlake (inte den söta varianten)
1,5 dl vetemjöl + lite extra för att vända bananblommorna i
0,5 tsk bakpulver
2 dl iskall öl
1 ark nori-alger
0,5 tsk salt
en rejäl skvätt nymald svartpeppar
vegetabilsk olja för fritering
Tartardipp:
1 dl vegansk majonnäs
1/2 dl vegansk yoghurt
1 msk cornichons – finhackade
1 tsk kapris – finhackad
0,5 tsk kapris saltlake (det vill säga vattnet från kaprisburken)
1 tsk dijonsenap
skal från ½ citron
2 msk hackad dill
salt och peppar
Gör så här:
Blommig fisk:
1. Häll av vätskan från banana blossom och vik en kökshandduk runt dem, lägg en tyngd ovanpå för att trycka bort överflödig vätska. Låt dem stå under tryck i minst 15 minuter.
2. Under tiden blandar du paneringen: smula sönder norikotan fint och blanda det i en skål med vetemjöl, bakpulver, salt och finmald peppar, tillsätt lite öl i taget och rör om hela tiden tills du har en smet som är något tjockare än pannkakssmet.
3. Värm oljan tills den bubblar runt den svavelfria änden av en tändsticka när du försiktigt sticker ner den i oljan. Ta försiktigt bort
banana blossom från handduken och vänd dem i vetemjölet innan du doppar dem i smeten, se till att de är väl täckta – de får inte vara för tjocka. Stek dem i oljan tills de är gyllene och knapriga.
Tartardipp:
1. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
2. Servera din Flower Fish med perfekta pommes frites och gott om tartardipp.
Tips! Om du inte får tag på banana blossom kan du använda jackfruit eller och kronärtskockshjärtan i stället. Palsternacka fungerar också utmärkt, men den måste kokas först.