En perfekt blandning av syrlig mandelkräm och strimlade rödbetor. Dessa små bitar är perfekta för alla tillfällen.
Recept & foto: Nazli Develi, från boken food we love
24 små kanapéer
Du behöver:
6–7 tunt skivade jästfria bovetebröd (recept finns i boken eller använd ditt favoritbröd)
1,5 dl mikrogrön broccoli
1 dl buckini (aktiverade och torkade bovetegryn)
¼ tsk chilipeppar
¼ tsk salt
Marinerade rödbetor
2 stora rödbetor
1 äpple, gärna Golden Delicious
½ dl balsamvinäger
1 finhackad vitlöksklyfta
Mandelkräm
2,3 dl mandel (blötlägg minst 2–3 timmar)
4 hackade vitlöksklyftor
1 nypa svartpeppar
0,5 tsk salt
0,5 dl vatten, mer efter behov
4 msk citronsaft
1 tsk dijonsenap
Gör så här:
1. Strimla rödbetorna och äpplena, lägg i en stor skål. Tillsätt balsamvinäger, salt och vitlöksklyftor. Rör ihop. Låt stå i 20–25 minuter.
2. Blötlägg mandlarna i varmt vatten i 2–3 timmar.
3. Häll av vattnet genom ett durkslag. Skölj mandeln under kallt vatten.
4. Ta enkelt bort skalet på varje mandel genom att placera den mellan tummen och pekfingret, tryck lätt från den tjocka änden.
5. Lägg mandlarna i en mixer. Tillsätt hackad vitlök, salt, senap och vatten. Mixa tills det är slätt och krämigt. Tillsätt mer vatten, lite i taget, om det behövs. Vill du ha en tjockare kräm, börja med 2 msk vatten och tillsätt mer efter behov.
6. Tillsätt sedan citronsaften och blanda. Smaka av och tillsätt salt och citronsaft efter smak.
7. Blanda buckini, chilipeppar och salt väl i en liten skål.
Servering:
För att montera, skär brödskivorna i tärningar. Sprid ut mandelkräm på toppen av brödet, servera tillsammans med de marinerade rödbetorna och äpplet, kryddig buckini och mikrogrönt.
Se mer från Nazli: @gurmevegan