Mixade kikärter och rivet äpple i degen ger extra saftiga frallor. Ta gärna vara på spadet i kikärtspaketet, det har samma egenskaper som äggvita så du kan vispa en fluffig örtmajonäs. Perfekt att bjuda till frallorna!
Cirka 20 små frallor
Du behöver:
1 förpackning kokta kikärter (380 g, avrunnen vikt ca 230 g)
2 dl kallt vatten
¼ paket jäst (12 g)
5 ½ dl rågsikt (330 g)
2 dl grovrivet äpple (80 g)
1 tsk salt frön, t ex vallmo, att strö över
Gör så här:
1. Häll av spadet (spara det gärna och gör en örtmajonäs, se recept nedan), skölj och låt kikärterna rinna av väl. Mixa kikärterna släta med vatten med hjälp av en mixerstav. Tillsätt jästen och mixa igen så att den löses upp.
2. Tillsätt alla övriga ingredienser. Rör ihop till en slät och lite kladdig deg. Låt jäsa övertäckt i cirka 2 timmar eller tills den jäst upp till cirka dubbel storlek, låt annars jäsa i 1–2 timmar till.
3. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in en plåt så att den blir het.
4. Häll ut degen på väl mjölad bänk, knåda inte. Strö över lite mjöl, och eventuellt vallmofrön, och skär i 20 bitar. Vrid eventuellt bitarna till små ”baguetter” eller lägg dem som de är på två bakplåtspapper.
5. Ta ut plåten och skjutsa över det ena bakplåtspappret med frallorna. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Upprepa med det andra bakplåtspappret.
6. Låt svalna på galler.
Ta vara på spadet – mixa en örtmajo
Mixa 2 dl rapsolja med 2 dl örtblad, exempelvis basilika och persilja, tills örterna är helt finfördelade. Mixa ihop ½ dl kikärtspad, ½ tsk vitvinsvinäger, 1 tsk dijonsenap, ½ tsk salt och ½ tsk malen svartpeppar. Tillsätt örtoljan i en tunn stråle under fortsatt mixning. Mixa till en slät majonnäs. Smaka av med salt och peppar.