vegansk cheesecake

88:an cheescake – vegansk

Ni vet glassen 88:an? Min favoritglass som barn. Minns ni smakerna av vanilj, choklad, nougat och krokant? Precis de smakerna finns i den här cheescaken. Den är så god att klockorna stannar!

Recept: Frida Svanberg, från boken Vegansk godsaker

Antal: 8–10 bitar
Tid: 40 minuter
Ugn: 200 grader

Botten

100 g (2 ½) hasselnötsmjöl
90 g (1 dl) strösocker
10 g (2 tsk) vaniljsocker
36 g (3 msk) majsstärkelse
¾ kikärtsspad

Vaniljfyllning

500 g (5 dl) växtbaserad färskost
150 g (1 ½ ) växtbaserad vispgrädde
120 g (2 dl) florsocker
10 g (2 tsk) vaniljsocker

Chokladfyllning

100 g (1 dl) växtbaserad färskost
50 g (1/2 dl) växtbaserad vispgrädde
175 g nötkräm
20 g vegansk, ljus choklad

Chokladtäcke

150 g (1 ½ dl) växtbaserad matlagningsgrädde
300 g vegansk ljus choklad
½ dl nötkrokant eller rostade hasselnötter till garnering

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader och klä en springform, 20 cm i diameter, med bakplåtspapper. Blanda alla ingredienser till botten i en bunke och bred ut i springformen. Grädda mitt i ugnen i 10–12 minuter.

2. Gör vaniljfyllningen. Vispa färskost och vispgrädde fluffigt i en bunke. Sikta ned florsocker och vaniljsocker och vänd ihop till en slät smet.

3. Gör chokladfyllningen. Vispa färskost och vispgrädde fluffigt i en bunke. Tillsätt nötkrämen och vispa ihop. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron och vänd ned i smeten.

4. Varva vaniljsmet och chokladsmet i springformen och ställ in den i frysen i minst 4 timmar.

5. Värm grädden till chokladtäcket i en kastrull och bryt ned chokladen. Rör om till en jämn chokladkräm. Häll krämen över cheescaken och låt stelna i kylskåpet. Plocka ut cheescaken ur formen och dekorera med nötkrokant.

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!