2 x vilda drinkar med hjortron

Att plocka ingredienser i naturen och sedan addera dem som smakbärare i drinken är en bra idé. Smakerna blir rena och mer naturliga – dessutom gratis och en upplevelse i sig att finna. Här bjuder Bella Porcile oss på två drinkrecept med hjortronsyrup som bas.

Hjortronsyrup

80 ml vatten
100 ml socker
100 ml hjortron
En nypa salt
1 färsk vaniljstång
några stänk citron

Gör så här:
1. Värm upp vatten och socker. Skrapa ur en vaniljstång och lägg i både skrapet och själva vaniljstången, tillsammans med en nypa salt. Häll i hjortron och låt sjuda några minuter. Dra av från plattan och låt svalna. Täck blandningen och låt stå ett dygn.
2. Sila därefter av vätskan i en bunke och pressa ut all vätska ur hjortronen med sked eller liknande. Vill du ha en mer klar sockerlag låter du bara hjortronen stå och droppa av, utan att pressa. Tillsätt några stänk citron. Spara bärmoset till bärläder. Sila upp på väl rengjord glasflaska.
Håller cirka två månader i kyl.

Foto: Way out bros

Hjortron mocktail (alkoholfri)

Du behöver:
40 ml hjortronsyrup
40 ml färskpressad citronjuice
10 cl granskottstonic
en sked rårörda hjortron

Gör så här:
Skaka ihop syrup och citronjuice. Dubbelsila upp över stor isbit och toppa upp med tonic. Lägg i en sked rårörda hjortron.

Foto: Stephanie Henning

Cloudy sour

Du behöver:
50 ml Revsunds Mylta (hjortrongin) eller
annan gin
30 ml färskpressad
citronjuice
25 ml hjortronsyrup
1 äggvita

Gör så här:
Skaka ihop allt i en shaker utan is cirka tio sekunder. Fyll upp med is och skaka hårt tills shakern blir iskall. Dubbelsila sen upp över stor isbit och pynta med hjortronkrisp och brudslöja.

Se fler recept i boken Vilda drinkar, en smak av naturen av Bella Porcile, LB Förlag.

Dela inlägg:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Relaterade inlägg

Missa inget från MissVEGO

Få det bästa och senaste från MissVEGO direkt i din inbox – anmäl dig till vårt nyhetsbrev!